-

Hongaarse wijn met Belgische toets

Gentse ondernemers (Christeyns NV, GOVI NV) investeren in Hongaarse kwaliteitswijn

Gent – Alain en Valérie Bostoen-Bourdeau (Christeyns NV, GOVI NV) ontvingen reeds hun eerste gouden medaille voor hun Hongaarse wijn en breiden hun gamma nu verder uit. Hun verhaal startte in 2018 wanneer ze hun wijnmakerij ARTOR oprichtten in Villány, in het zuiden van Hongarije. De eerste vintage, Artor 2019, werd vorig jaar op de markt gebracht en werd meteen een voltreffer. In maart 2023 komt daarnaast ook een tweede wijn op de markt, Alter by Artor.

“Onze wijn heeft karakter en persoonlijkheid en die is uitgesproken, dankzij onze passie voor ons product. Dat proef en beleef je. Onze rode wijn staat garant voor warme gesprekken en boeiende avonden.” Aan het woord zijn eigenaars Alain en Valérie Bostoen-Bourdeau. Gentse ondernemers (Christeyns NV, GOVI NV) die hun passie voor wijn en meteen hun droom vorm gegeven hebben in Hongarije. Wat voor velen een droom blijft, hebben Alain en Valérie nu gerealiseerd en ze hebben er al hun ervaring en interesses in verwerkt, met ondersteuning van de beste experten. En met heel veel persoonlijke elementen die de fijnproever snel zal ontdekken en weten te appreciëren.

Voor de naam van de wijn is gekozen voor Artor, een samentrekking van de voornamen van de zonen van Alain en Valérie: Arthur en Hector. De originele tekeningen op het etiket zijn van de hand van Alain. Het was echtgenote Valérie opgevallen dat Alain tijdens vergaderingen altijd droodles maakte en die heeft ze bijgehouden en nu is er een hele collectie om elke jaargang een unieke tekening te geven. Heel veel persoonlijke toetsen dus en dat vertaalt zich in de unieke wijn die deze familie in de markt zet.

Waarom Hongarije? Een veelgestelde vraag. Aangezien België (nog) niet echt geschikt is voor rode wijnen en de voor de hand liggende landen zoals Frankrijk en Italië al rijkelijk bediend zijn, vonden deze rasechte ondernemers de uitdaging in een minder bekend wijnland als Hongarije. Onbekend is onbemind, toch voor Belgen misschien, maar er is reeds wijnbouw in Hongarije sinds de Romeinen. Na de massaproductie tijdens het communisme is Hongarije overgeschakeld op kwaliteitswijnen en zijn ze heel bewust met terroir en klimaat bezig, met de gekende positieve gevolgen voor de kwaliteit van de wijnen aldaar, zo zeggen de kenners. Daar zagen Alain en Valérie hun kans om de Belgische wijnliefhebber nieuwe pareltjes te leren ontdekken uit een minder gekende regio. En geef toe, wie wil er eens niet iets anders, vernieuwend proeven? En ook die insteek is eigen aan rasechte ondernemers.

de wijngaard

Hongarije heeft trouwens zeven wijngebieden, waarvan Tokaj en Villány de bekendste zijn. Alain en Valérie verkozen een wijndomein in Villány, de alomgeprezen en meest zuidelijke wijnstreek van Hongarije, ook wel het Bordeaux van Hongarije genoemd. Het wijngoed beschikt over 4,5 Ha, verdeeld over drie wijngaarden. De wijn wordt gerijpt op eiken vaten gedurende 16 maand en de eerste vintage die onder hun label verkocht werd, is jaargang 2019 en voor het eerst op de markt gebracht in 2022. Wijnmaker is István Ipacs Szabó, een referentie in zijn vak met meer dan 20 jaar ervaring. 

Dat Alain en Valérie gekozen hebben voor rode wijn is ook geen toeval. Rode wijn associëren ze met warme gesprekken en boeiende avonden, net zoals champagne wordt bovengehaald als er iets te vieren valt of een biertje bij een voetbalmatch. Alain en Valérie willen met hun rode wijn die beleving, warmte en diepgaande gesprekken op gang trekken met hun persoonlijke toets in hun wijnen. Alle zintuigen worden geprikkeld en de wijn heeft een heel mooi en persoonlijk verhaal. Die avond kan dus niet meer stuk.

In de eerste wijn, Artor 2019, vinden we vier druiven terug: Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Syrah. Deze wijn won al meteen een Gouden Medaille toen het voor het eerst op de markt kwam in 2022. Een schot in de roos dus. Dit jaar (maart 2023) komt Artor 2020 ook op de markt en deze is een blend van Merlot, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon.

Nieuw dit jaar is een tweede rode wijn, Alter, een andere mengeling en in een iets lagere prijsklasse. Ideaal als kennismaking want het is ‘Alter by Artor’. Voor wie graag de origine van de naam kent: Alter is Latijn voor ‘andere’ en in het Engels staat het ook voor ‘wijzigen’. Een andere mengeling dus, maar volledig volgens dezelfde waarden en normen van Artor. Een instapwijn om iedereen de kans te geven om te genieten van deze uitzonderlijke Hongaarse wijn.

Bestellen kan bij twee wijnhuizen in België:
Wijnen De Clerck uit Kortrijk (info@wijnendeclerck.be of https://www.wijnendeclerck.be/ ) en
Group Caves Saint-Amand uit Gent (info@cavesstamand.be of https://www.cavesstamand.be/ ).